Mik azok a szén-dioxid-nyelők? Hogyan hatnak az éghajlatváltozásra?

A szén-dioxid-nyelő minden olyan természetes rendszer, amely több szén-dioxidot nyel el és tárol el a légkörből, mint amennyit kibocsát. A Föld legnagyobb szén-dioxid-nyelői az erdők, a talaj és az óceánok. Ez utóbbiak már most is a légkör teljes szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 30%-át tárolják.

neist point, sea, coast-540119.jpg

Miért olyan fontosak? A szén-dioxid (CO2) természetes folyamatok során szabadul fel, például az állatok légzése és a vulkánkitörések, valamint emberi tevékenységek során, például a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a fák kivágásával. A szén-dioxid-nyelők a természet módszere arra, hogy a felszabaduló és a tárolt szén-dioxid mennyisége közötti különbséget kiegyenlítse.

A szén-dioxid az éghajlatváltozásért felelős fő üvegházhatású gáz. Mivel a CO2 üvegházhatású gázmolekulákba burkolja a bolygót, és csapdába ejti a nap hőjét, a globális hőmérséklet emelkedését okozza. A magasabb szén-dioxid-kibocsátás magasabb hőmérsékletet jelent. Mivel az emberi tevékenység egyre több CO2-t termel, mint amennyit a természetes szén-dioxid-tárolási folyamat kezelni tud, létfontosságú, hogy a természet szén-dioxid-nyelői védve maradjanak.

A szén-dioxid-nyelők típusai

A világ fő szén-dioxid-nyelői a talaj, a növények és az óceánok. Ezek a környezeti erőművek együttesen, természetes módon összegyűjtik a légkörből származó szenet, és hosszú időn keresztül tárolják azt.

Talaj

A talajok ásványi részecskéket, lebomlott növényi anyagokat, levegőt, vizet és még élő szervezeteket is tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot tartanak vissza, amit ezek az anyagok, elsősorban a növények, korábban a légkörből vettek el. A talajok nagyon hosszú ideig képesek tárolni ezt a szén-dioxidot, amely egyébként visszakerülne a légkörbe.

A tőzeglápok olyan vizes élőhelyek, ahol a vizes körülmények lelassítják a növények bomlását, és így bőséges mennyiségű szénben gazdag talaj, azaz „tőzeg” keletkezik. A növények által a légkörből már elnyelt szén-dioxid természetes módon tárolódik ezekben a tőzegtalajokban, ami hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez. És bár a tőzegtalajok a globális szárazföld felszínének csupán 3%-át borítják, több mint 600 gigatonnányi szén-dioxid-ot kötnek meg és az összes talajszén 44%-át teszik ki, így a tőzeglápok a világ legnagyobb szárazföldi szén-dioxid-nyelői.

Növények és erdők

A növények és az erdők a fotoszintézis révén szén-dioxidot vesznek fel a légkörből, amely aztán lerakódik és tárolódik az erdei biomasszában, például a fatörzsekben, ágakban, gyökerekben és levelekben. A nagy kiterjedésű fák és erdők egyszerűen méretük és hosszabb élettartamuk miatt jelentősebb szén-dioxid-nyelőként működnek.

A füves területek is nagy mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg. Az olyan helyeken, mint Kalifornia, ahol az erdőket jobban fenyegetik az erdőtüzek és az aszályok, megbízhatóbb szén-dioxid-elnyelőknek tekinthetők, mint a fák.

forest, sunset, trees-1950402.jpg

Óceán

A világ óceánjai óriási szerepet játszanak a szén-dioxid megkötésében, egyrészt a felszíni vízből történő CO2-feloldás és -elnyelés, másrészt a fitoplankton, a tengeri moszatok és a tengeri füvek fotoszintézise révén. A diatómáknak nevezett mikroszkopikus növényekről kiderült, hogy évente 10-20 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg pusztán az óceán felszínén lebegve.

A part menti növényzet, mint például a mangrove-erdők, szintén nagymértékben hozzájárulnak a globális szén-dioxid megkötéshez (jellemzően „kék szén” néven emlegetik), mivel a tengeri növényi élőhelyek talaja jelentősen nagyobb arányban köt meg szén-dioxidot, mint a szárazföldi ökoszisztémák.

beach, waves, ocean-2089936.jpg

Szén-dioxid-nyelők és az éghajlatváltozás

A szén-dioxid-nyelők létfontosságúak a légkör szén-dioxid-szintjének kezelésében és a globális felmelegedés kordában tartásában. Az egyetlen probléma az, hogy a szén-dioxid-nyelők kapacitásának van egy felső határa.

Ha a szén-dioxid-nyelők károsodnak, vagy megsemmisülnek (például az amazóniai esőerdőkben tomboló tüzek, vagy az óceánban lévő szénfelesleg miatt savasodó víz miatt), ezek az ökoszisztémák teljesen leállhatnak a szén-dioxid elnyelésével, sőt a tárolt szén-dioxid-ot vissza is juttathatják a légkörbe. Az óceánok felmelegedése például befolyásolja a tengeri ökoszisztémák CO2-elnyelő képességét, mivel a melegebb víz természetes módon kevesebb CO2-t nyel el, és mivel ez stresszt jelent az olyan tengeri élőhelyekre, amelyeket úgy terveztek, hogy hűvösebb hőmérsékleten éljenek túl.

A fosszilis tüzelőanyagok, például a szén, a kőolaj és a földgáz elégetése járul hozzá a legnagyobb mértékben az éghajlatváltozáshoz. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint, az összes szén-dioxid-kibocsátás közel 90%-ért és az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának több mint 75%-ért felelős.

Szén-dioxid-nyelőink védelme

A CO2-t elnyelő természetes helyek biológiai szénmegkötést végeznek, de az éghajlatmérnökök olyan új technológiákat is fejlesztenek, amelyek az ipari forrásokból származó szenet megkötik és földalatti tárolókba fecskendezik. Ezek a megoldások azonban közel sem nyújtanak elegendő szén-dioxid-tárolást a jelenlegi légköri CO2-koncentráció csökkentéséhez, és nem tudják helyettesíteni a természetes szén-dioxid-nyelők erejét.

Sajnos az emberi tevékenység és az azt követő fokozott CO2-kibocsátás felborítja a szén és a földi légkör közötti kényes egyensúlyt. A legfontosabb szén-dioxid-nyelőink és más fontos természeti erőforrásaink védelme és helyreállítása alapvető fontosságú a jövő stabil környezetének fenntartásához.

Az elmúlt 5 év eredményei – Játszóterek Újpesten

Az elmúlt 5 évben számos beruházást hajtott végre Újpest Önkormányzata, melyet egy cikkben nem lenne értelme bemutatni. Így, az elkövetkező hetekben számba vesszük az elkészült …

Újpest polgármesterjelöltje: Dr. Trippon Norbert!

A hatpárti városvezetés folytatni szeretné az 5 éve elkezdett munkáját és ehhez kérik az újpestiek további támogatást és bizalmát. A városvezetés polgármesterjelöltje Dr. Trippon Norbert, …

Ásványolaj szövetség: 1,9 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 …

Pad-gate, avagy újfent lyukra futott Drabant Fruzsina

Már meg sem lepődünk azon, hogy Drabant Fruzsina ismét olyan állítást tett, melyeket két perc online keresés után maga meg tudott volna cáfolni. De nembaj, …

Az elmúlt 5 év eredményei – Parkok Újpesten

Az elmúlt 5 évben számos beruházást hajtott végre Újpest Önkormányzata, melyet egy cikkben nem lenne értelme bemutatni. Így, az elkövetkező hetekben számba vesszük az elkészült …