Jövő héten kezdődik a budapesti atlétikai világbajnokság: az UTE két versenyzővel is képviselteti magát

A jövő héten kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon 63 hazai versenyzővel minden idők legnépesebb magyar csapata vesz részt. A világbajnokságon ott lesz az UTE két atlétája, Madarász Viktória és Vindics Balázs is. 

Az atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik meg a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad majd otthont. A 63 indulóból 32-en a kvalifikációs lista alapján szereztek indulási jogot a vb-re, a rendező ország jogán pedig 31 atlétát nevezhetett a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). A vb-n csupán négy olyan versenyszám lesz – férfi és női 10 ezer méter, női 3000 méteres akadályfutás és férfi rúdugrás -, melyben nem áll majd rajthoz magyar atléta.

Az UTE két atlétával, Madarász Viktóriával és Vindics Balázzsal képviselteti magát az eseményen. Madarász Viktória 20 és 35 km-es gyaloglásban állhat rajthoz Budapesten – utóbbi számban 2022-ben Európa-bajnoki bronzérmes lett -, akit edzője minimum a legjobb nyolc közé vár.

Vindics Balázs 800 méteren állhat rajthoz a Nemzeti Atlétikai Stadionban. Az UTE rutinos futója idén fedett pályán nyert ebben a számban magyar bajnoki címet, szabadtéren pedig második lett Huller Dániel mögött.

Madarász Viktória erősebb számát, a női 35 kilométeres gyaloglást augusztus 24-én reggel, a férfi 800 méter fináléját pedig augusztus 26-án este rendezik meg.

Ilyenek lesznek az érmek

A tegnapi napon mutatták be a budapesti atlétikai világbajnokság érmeit. Az érmek egyik oldalának központi alakja a budapesti atlétikai világbajnokság emblémája, a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor, amely a szervezők szerint a kezében tartott pálmaággal a küzdeni akarás, a dicsőség és a győzelem szimbóluma. Az érmek hátoldalának előtérben a Nemzeti Atlétikai Központ, a háttérben pedig a versenypálya látható.

Az érmek elkészítése a tervezéstől a szalag varrásig 3000 munkaórát vett igénybe, összesen 140 kg nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával. A világbajnoki érmek 146 kg felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtokba kerülnek, melyek béleléséhez a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel.

A budapesti lesz az első vb, amelyen az éremátadásra a stadionon kívül kerül sor: az erre a célra épített Medál Plázában, ahol a vb megnyitójához és a szurkolói zónák programjaihoz hasonlóan koncertek és szórakoztató programok várják majd az érdeklődőket.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …