Hogyan kertészkedjünk hőhullám idején

A mulcsozástól az öntözési módszerekig, itt van, mi segít – vagy árt – a kertjének, ha a hőmérséklet a magasba szökik.

Az egyre gyakoribbá váló nyári hőhullámok idején a hőmérséklet a magasba szökhet, ami kihívássá teszi az egészséges kert fenntartását. Ha gondosan megtervezzük a kertünket, a lakóhelyünknek megfelelő megközelítést alkalmazzuk, és az adott termőhelyi körülményekhez megfelelő növényeket választunk, sokkal kisebb valószínűséggel találkozunk problémákkal.

Mit kell tehát tennie, függetlenül a kertje jelenlegi helyzetétől, hogy kedvenc növényei és kulcsfontosságú kultúrnövényei túléljék a szélsőséges időjárási körülményeket?

Tedd – Mulcsolni, mulcsolni, mulcsolni és még egy kicsit mulcsolni

A talaj védelme az egyik legfontosabb teendő hőhullám idején. A védtelen talaj könnyebben túlmelegszik, és elpusztítja a hasznos talajéletet, amelytől sok termesztési tevékenységünk függ. Ha a talajt vagy magukkal a növényekkel, vagy szerves mulccsal takarjuk le, az segít a talaj hőmérsékletének alacsonyan tartásában, és a párolgás csökkentésével a talaj nedvességtartalmának fenntartásában.

A talajt borító szerves mulcsokkal kevesebb nedvesség távozik a talajból, és több áll rendelkezésre a termesztett növények számára.

Tedd – A növények számára a levegő és a talaj hőmérsékletének csökkentése érdekében árnyékot kell teremteni.

Ha nagyon meleg van, még a legtöbbször teljes napfényt kedvelő növényeknek is szükségük lehet némi árnyékra a stressz csökkentése érdekében. Teljes napsütésben a növények általában több vizet használnak és veszítenek, mint árnyékban. Így az árnyékolás növelése a szélsőséges hőmérsékleti csúcsok idején gyakran előnyös lehet.

Az árnyékot növelheti további ültetéssel, árnyékoló hálóval vagy mesterséges szerkezetekkel. A lombhullató fák természetesen gyakran előnyösek lehetnek, mivel nyáron, amikor a legnagyobb szükség van rájuk, árnyékot adnak, de az év leghidegebb időszakában elveszítik leveleiket, és több napot engednek át.

Tedd – Érdemes fenntartható öntözőrendszert kialakítani

Természetesen a víz gyakran problémát jelenthet egy hőhullámban. Gyakran tapasztalhatja, hogy a forróság idején a szokásos települési forrásokból származó vízkészlet kevesebb lesz. Annál is inkább érdemes a saját kezébe venni a dolgokat, és fenntartható vízgyűjtő és öntözőrendszereket telepíteni a telkén. Ideális esetben egy jó esővízgyűjtő rendszerrel kell rendelkeznie, és el kellene gondolkozni azon, hogy hogyan tudja a vizet felfogni a telkén, és hogyan tudja azt megtartani.

Még ha még nem is épített meg ilyen rendszert, akkor is beállíthat egyet, hogy készen álljon arra az időre, amikor ismét esik az eső. Addig is gondoskodhat arról, hogy a vizet bölcsebben használja, bármilyen forrásból származzon is. Állítson fel öntözőrendszert, hogy a növények megkapják a szükséges vizet, és hogy ne pazarolja a friss vizet a kertjében.

Ne tedd – Kevés locsolás, gyakran

Az egyik legnagyobb hiba, amit hőhullám idején elkövethet, hogy gyakran, de sekélyen öntöz. Ha keveset és gyakran öntöz, az arra ösztönözheti a növényeket, hogy sekélyebb gyökereket fejlesszenek, ami sajnos csökkenti ellenálló képességüket, és sokkal sebezhetőbbé teheti őket a forró és száraz körülményekkel szemben.

Ehelyett fontos, hogy a hőhullám idején minden egyes alkalommal, amikor öntöz, jól és mélyen öntözzön, hosszabb időt hagyva az öntözések között, de jól öntözve, amikor öntöz. Ez arra ösztönzi a növényeket, hogy mélyebb gyökereket fejlesszenek, és nagyobb ellenálló képességet biztosít számukra a jövőre nézve.

Ne tedd – Hagyni a túl zsúfoltságot

A túl zsúfolt vagy versengő növények szintén növelhetik a stresszt a kertben, különösen hőhullám idején. Tartsa tehát szemmel a gyomokat és a metszést, és ha szükséges, vegye ki a növényeket, hogy csökkentse a konkurenciát és növelje a növények körüli légáramlást. Ez csökkentheti a növények stresszét, és segíthet nekik leküzdeni a kihívást jelentő körülményeket.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …