Zártkörű kertészkedés, mit kell róla tudni?

A kert igényeinek kielégítése magával a kerttel mélységesen egyszerű és ésszerű. A zárt körfolyamatú rendszerek sok területen a cél, ha a fenntarthatóságról van szó, és ez a kertészetben sincs másképp. A kertészek, régiek és újak, gyakran nem gondolkodnak a fogyasztáson. Ez azonban nagy hiba. Ha idővel sok mindent vásárolunk a kertünkbe, az sok pozitív dolgot semmisít meg, amit a kertünkkel tehetünk a világ problémáinak megoldása érdekében.

Mi az a zártkörű kertészkedés?

A zártkörű kertészkedés során olyan rendszereket hozunk létre, amelyek a végtelenségig képesek a körforgásra, a természet által biztosított külső inputokon kívül, mint például a napfény és az eső, valamint a saját időnk és erőfeszítéseink egy része nélkül.

A zártkörű kertek nem igénylik, hogy a rendszer fenntartásához anyagokat, vetőmagokat vagy egyéb elemeket hozzunk be. A kert inkább együttműködik a természettel, és belső erőforrásokra támaszkodik saját fenntartása érdekében. Ez egy önfenntartó rendszer.

Néhány, a kerttervezés során előre meghatározott mechanizmus és funkció segíthet a kertészeknek zárt rendszereket létrehozni. Fontos lesz az adott helyszínhez megfelelő módszerek kiválasztása, valamint a megfelelő növények kiválasztása a megfelelő helyekre és a megfelelő célokra.

A zártkörű kertészeti rendszer kialakítása jellemzően a következőket foglalja magában:

  • Magtakarékosság és egyéb növényszaporítási módszerek, amelyekkel a meglévő növényekből újakat lehet előállítani.
  • Olyan növények befogadása, amelyek képesek természetes módon, maguktól is elterjedni vagy magot vetni – talán még olyan vadon élő növények is, amelyeket egyes kertészek „gyomnövénynek” tartanak.
  • Speciális növények termesztése mulcsok, folyékony takarmányok és egyebek biztosítására az idő múlásával.
  • A tápanyagok újrahasznosítása a kertben komposztálással, mulcsozással stb.
  • Nitrogénmegkötő növények és „dinamikus akkumulátorok” használata a tápanyagok pótlására a termőterületeken.
  • A kertben található természetes anyagok felhasználása olyan kerti elemekhez, mint az ösvények, ágyásszegélyek, kerítések, rácsok, fészerek és így tovább.
  • Fenntartható vízrendszerek kialakítása – az esővíz bölcs gyűjtése, tárolása és felhasználása, valamint a kertben a hatékony vízgazdálkodás és a víztakarékosság átgondolása.
  • A különböző kerti projektek közötti szinergia megtalálása, hogy ne kelljen új elemeket vagy anyagokat vásárolni.

Természetesen ez csak néhány fontos dolog, amire gondolni kell, ha a zártkörű kertészkedés a cél.

Miért kell a zártkörű kertészkedésnek célnak lennie?

Számos különböző oka van annak, hogy a zártkörű kertészkedés olyan dolog, amelyre mindannyiunknak törekednünk kell.

Először is, természetesen a zártkörű kertészkedés lehetővé teszi számunkra a fogyasztás csökkentését, ami a fenntarthatóbb életmód egyik alappillére. Mindennek, amit a kertünkhöz be kell szereznünk és meg kell vásárolnunk, ára van – nemcsak pénzügyi, hanem bolygónk és az emberek számára is.

A virágkeverékek, komposztok, termőtalajok … még a tőzegmentes és a bio változatok is jellemzően szén-dioxid-kibocsátással járnak, már csak a csomagolás és a forgalmazás/szállítás miatt is. Még az olyan apró és egyszerű dolgoknak is, mint az általunk vásárolt vetőmagok, van költsége.

Azzal, hogy a kerti igényeket magából a kertből elégítjük ki, jelentősen csökkenthetjük a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, amelyek egy adott vásárlási döntésből erednek. Ahol csak lehet, ügyeljünk arra, hogy a kialakult kerthez ne kelljen semmit sem vásárolnunk.

A környezetvédelmi kérdésektől eltekintve, a zártkörű kertészeti rendszerek létrehozása számunkra, kertészek számára is előnyökkel jár. Természetesen, ha egy kert nagyrészt képes saját szükségleteit kielégíteni, akkor pénzügyi megtakarításokat is elérhetünk.

Amikor azon gondolkodunk, hogy a kertek hogyan tudják fenntartani magukat az idő múlásával, gyakran úgy is kezeljük kertjeinket, hogy kevesebb beavatkozásra legyen szükség tőlünk.

Ez egyúttal egy kevésbé karbantartandó kertet is eredményezhet, amely idővel valamivel kevesebb gondozást és figyelmet igényel a kertésztől. A természettel és a természet körforgásaival való együttműködés megkönnyíti a dolgunkat kertészként.

Bár a zárt körforgású kertben a körforgások egy része a mi beavatkozásunkat igényli, a végső cél az, hogy összességében a lehető legtöbb dolog a kertész nélkül történjen.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …