Mi az a zero waste? Mi az a zero waste mozgalom?

Mostanában sokat hallani a „zero waste” vagy „zero waste életmód” vagy „zero waste mozgalom” kifejezést, de mit is jelent ez pontosan? Mit jelent a zero waste?

nature, earth, sustainability-3289812.jpg

A hulladékmentes életmód, akár otthon, akár a vállalkozásában, azt jelenti, hogy igyekszik minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használni, és ehelyett fenntartható és újrafelhasználható alternatívákat választ. Röviden, ez azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb szemetet juttat a hulladéklerakókba, amelyek károsíthatják a környezetet és a körülöttük lévő természetes élőhelyeket. A lehető legtöbb újrafelhasználható termékkel való helyettesítés, a ruházattól kezdve az étel- és italcsomagolásokon át a higiéniai termékekig mindent magában foglal, ami fenntarthatóbb vagy műanyagmentes, ami végső soron védi a környezetet, előnyös a közösségeknek és támogatja a körforgásos gazdaságot. A 3 R fontos szerepet játszik ebben: Reduce (csökkentés), Reuse (újrahasználat), Recycle (újrahasznosítás). Ez azt jelenti, hogy csökkentjük, amit használunk, újrafelhasználunk, amennyit csak tudunk, a maradékot újrahasznosításra küldjük, amit nem tudunk, azt komposztáljuk, és végül a megmaradt hulladék kis része a hulladéklerakóba kerül. 

A zero waste lehet, hogy elérhetetlennek tűnik, de ez csak egy cél, egy víziós kifejezés, amelynek célja, hogy pozitív hatást gyakoroljon a bolygóra. Mindannyian tudjuk, hogy gyakorlatilag lehetetlen lenne teljesen hulladékmentes életet élni. Ez nem igazán a tökéletességről szól, hanem arról, hogy tudatosan igyekszünk jobb döntéseket hozni.

Mi a körforgásos gazdaság?

Bár az, hogy minél kevesebb hulladékot termelünk, minél kevesebbet használunk, újrahasznosítunk és javítunk, csodálatos dolog, de még mindig nem körkörös. A hulladékmentesség célja a körforgásos gazdaság felé való elmozdulás, ahol a szemétnek nincs létjogosultsága. A körforgásos gazdaság a természetet utánozza, mivel a természetben nincs szemét. Körforgásos gazdaság nélkül rendszeresen erőforrásokat veszünk el a földből, majd valamikor utána visszadobjuk őket egy gödörbe a földben. A természeti erőforrások olyan értékesek, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy valaha is elfogyjanak! Tehát ahelyett, hogy kidobnánk ezeket az erőforrásokat, a körforgásos gazdaság megteremtése azt jelenti, hogy újrafelhasználjuk a tárgyakat, vagy elküldjük őket újrahasznosításra, hogy teljes mértékben visszakerülhessenek a rendszerbe.

recycle, reuse, recycling-57136.jpg

A hulladékmentesség azt jelenti, hogy a termékeket és folyamatokat úgy tervezzük és irányítjuk, hogy csökkentsük a hulladék és az anyagok mennyiségét és toxicitását, megőrizzük és visszanyerjük az összes erőforrást, és ne égessük el vagy temessük el őket. A hulladékmentesség megvalósítása segít csökkenteni a talajba, vízbe vagy levegőbe történő kibocsátást, amely veszélyt jelenthet a bolygó, az emberek, az állatok vagy a növények egészségére, és utánozza a fenntartható természeti körforgást, ahol minden eldobott anyag erőforrásként szolgál mások számára.

A nagy egészet szem előtt tartva, például a hulladék keletkezésének megelőzése ma már sokkal elterjedtebb. Sok gyártó vállalat igyekszik hosszú élettartamú, könnyen karbantartható és javítható termékeket tervezni, csökkentve a csomagolást és áttervezve azokat a termékeket, amelyek nem használhatók újra, nem újrahasznosíthatók vagy komposztálhatók. A kiselejtezett termékekből származó alkatrészek és anyagok újrafelhasználása, ahol az egyik folyamatból származó minden „hulladék” egy másik folyamat forrásává válik, így maximalizálva az anyag hasznosságát, összhangban a körforgásos gazdasággal.

Mi a baj a hulladéklerakókkal?

A hulladéklerakó vagy szeméttelep a hulladékok ártalmatlanítására szolgáló hely. A hulladékot vagy a földre dobják, vagy egy nagy, kijelölt vagy nem kívánt lyuk feltöltésére használják. A bomló szemét gyenge savas kémiai anyagokat termel, amelyek a hulladékban lévő folyadékokkal egyesülve csurgalékvizet és depóniagázt képeznek, amelyek mérgezőek lehetnek.

Az amerikai Környezetvédelmi Hivatal becslése szerint az összes üvegházhatású gázkibocsátás nagyjából 42%-át az áruk – beleértve az élelmiszereket, termékeket és csomagolásokat – előállítása és felhasználása okozza. A csökkentés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás megőrzi ezt az energiát, és drámaian csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Az ember által termelt szemét mennyiségének csökkentésével szó szerint több ezer kilónyi szemetet menthet meg a hulladéklerakókba kerüléstől – ezzel bizonyítva, hogy egy ember valóban sokat tehet.

Az állatok, a növények és a jövő nemzedékek mind szembesülnek a hulladéklerakók szomorú hatásaival. A hulladéklerakókban található élelmiszerhulladék madarakat, emlősöket és rágcsálókat egyaránt vonzza, hogy lakmározzanak a maradékokból, azonban az állatok számára gyakran nem megfelelő, és ételmérgezést okozhat nekik.

A hulladéklerakók megváltoztatják és elpusztítják az állatok természetes élőhelyét. A fák kivágása és a hulladéklerakók bővítése érdekében végzett területrendezés több száz különböző faj otthonát teszi tönkre. A WWF szerint az élőhelyek elvesztése az egyik legnagyobb fenyegetés a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján szereplő fajok 85%-ára nézve.

A hulladéklerakók nemcsak közvetlenül, hanem közvetve is hatással vannak az állatokra. A hulladéklerakóba kerülő hulladékot gyakran túlterhelik olyan vegyi anyagokkal, amelyek a talajba szivárogva megzavarhatják a közeli területek növényeinek növekedését. A vegyi anyagok szennyezik a növényeket és a vizeket, és bármilyen ijesztően hangzik is, ez a szennyeződés az állati hierarchia legelején azt jelenti, hogy a tápláléklánc minden fajára hatással lehet.

A hulladéklerakókban lévő hulladék, legyen az biológiailag lebomló, műanyag vagy bármi a kettő között, üvegházhatású gázokat bocsát ki, amelyek közvetlenül hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. Olvassa el teljes blogbejegyzésünket itt arról, hogy a hulladéklerakók miért okoznak szennyezést és miért károsak a környezetre.

A közösség bevonása

A hulladékmentességre vonatkozó célok sikere a közösségek és az üzleti szervezetek oktatásán és részvételén múlik. Az emberek ösztönzése a hulladékmentes gyakorlatok kitalálására és elfogadására, valamint a hulladékcsökkentést célzó erőforrás-gazdálkodási rendszer kialakításában való aktív részvételre felbecsülhetetlen előnyökkel járna. A részvétel ösztönzése érdekében nyilvános oktatási kampányokat kell folytatni, amelyeket jól kell finanszírozni és fenntartani.

Hogyan kezdjük el a hulladékmentes életmódot otthon?

Számos egyszerű módja van annak, hogy elkezdjünk dolgozni a hulladékmentes életmód felé. Sokan azt javasolják, hogy kezdjük azzal, hogy átnézzük a szemetes és az újrahasznosító kukákat, hogy lássuk, mit dobunk ki a legtöbbet. 

Ha a szemetes tele van ételmaradékkal, el lehet kezdeni a komposztálást. Ha a szemetes tele van papírtermékekkel, például szalvétákkal, papírtörlőkkel és papírzsebkendőkkel, érdemes befektetni néhány szövetszalvétába, tisztítókendőbe (amely könnyen újrahasznosítható régi törölközőkből) és zsebkendőbe, vagy környezetbarát változatot érdemes választani. Ha sok az élelmiszer csomagolás, árdemes olyan helyen vásárolni, ahol van csomagolásmentes részleg, ahová saját újrahasználható edényt vagy csomagolást lehet vinni, vagy keressünk újrahasznosítható vagy fenntartható csomagolásban csomagolt élelmiszereket.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …