A fák hűvös megoldást jelentenek a hőségben

A fák segíthetnek csökkenteni a hőség okozta megbetegedések kockázatát, és egyes esetekben életeket menthetnek.

Az utolsó jégkorszak előtt nem volt ilyen meleg a Földön.

Valószínűleg önök is látták a címlapokat, amelyekben amerikai tudósok kijelentették, hogy a globális átlaghőmérséklet július 3-án minden idők legmagasabb értékét érte el.

Aztán július 4-én is.

És ismét július 6-án.

Sajnos az éghajlati szakértők szerint a „világ legmelegebb napjainak” sorozata valószínűleg hamarosan újabb ismétlésre kerül, különösen, mivel a világ országaiban továbbra is rekordmagasak a hőmérsékletek. Az Egyesült Államok délnyugati része, Észak-Mexikó, Európa egyes részei, India és Kína. Emberek milliói, mindannyian a nyomasztó hőség vastag rétege alatt rekedtek.

Ezek a hőhullámok – amelyek inkább tartósnak, mint ideiglenesnek tűnnek – halálosak lehetnek. A Centers for Disease Control becslései szerint az Egyesült Államokban évente mintegy 700 ember hal meg a rendkívüli hőség miatt. Világszerte a kutatók szerint a hőség okozta áldozatok száma meghaladta a 356 000-et.

Ahhoz, hogy életeket menthessünk, kegyelemre van szükségünk, méghozzá gyorsan. Ehhez a fákhoz kell fordulnunk.

A természet légkondicionálójaként egy fa akár 5 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet. Ez a látszólag kis mennyiség óriási különbséget jelenthet az emberi egészség szempontjából. Ha például 35 fokos, 100%-os páratartalmú időben vagyunk kint, a szervezetünk természetes hűtési képessége leáll, és a testhőmérsékletünk megemelkedik. Ez az a pont, amikor a hőség meghaladja a „kellemetlen” mértéket, és életveszélyessé válik. Az ember még száraz, alacsonyabb páratartalmú körülmények között is csak bizonyos mennyiségű hőt képes elviselni. De a fák védő lombkoronájának növelésével a közösségeinkben segíthetünk megóvni az embereket.

A fák segíthetnek csökkenteni a hőséggel kapcsolatos megbetegedések kockázatát, és bizonyos esetekben életeket menthetnek.

Ez különösen igaz a világ városaiban. A járdák és az épületek nagy koncentrációja elnyeli a hőt, ami az úgynevezett városi hőszigetet alkotja. A fák segíthetnek áttörni ezeket a magas hőmérsékletű buborékokat azáltal, hogy árnyékolják a talajt és csökkentik a felszíni hőmérsékletet.

A szélsőséges hőség más egészségügyi kockázatokat is jelent. A túlzottan magas hőmérséklet rontja a levegő minőségét, és növeli a talajközeli ózon- és részecskeszennyezést. Az ezeknek való kitettség súlyosbíthatja a krónikus szív- és légzőszervi egészségi problémákat. A fák azonban képesek enyhíteni ezeket a hatásokat. Egy tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a nagyobb fasűrűségű területeken élő gyermekeknél alacsonyabb volt a gyermekkori asztma előfordulása.

Bár az El Niño minden bizonnyal jelentős szerepet játszik az idei nyár extrém hőségében, a szakértők szerint az éghajlatváltozás kétségtelenül szerepet játszik. A világunk veszélyesen gyorsan melegszik. Ez sajnálatos valóság, de nem megváltoztathatatlan. A tét nagy. Ezt a pillanatot nem szabad tétlenül nézni. Segíthetünk lehűteni világunk forró pontjait.

A virágzó erdők városi és vidéki környezetben egyaránt segítenek egy élő gátat létrehozni, amelynek célja, hogy biztonságban tartson minket. Nemcsak a hőség terhét veszi le, hanem a jövőért való aggódás terhét is. A reményt a fák gyökerei szövik át. Ültetésükkel és gondozásukkal tisztább levegőt lélegezhetünk be. Egészségesebb otthonokat teremthetünk, és életeket menthetünk meg a bolygó minden szegletében.

Ezért különösen előretekintő, hogy dr. Trippon Norbert, Újpest alpolgármesterének döntésének köszönhetően, több mint 3000 fát ültettek el város-szerte. De az összes épülő parkban számos fa kerül elültetésre, például a Főtér-parkban több min 100 fát ültetnek el.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …