Segít a rák megelőzésében, agyserkentő és most van a szezonja: minden, amit az áfonyáról tudni érdemes

Magyarországon július közepétől egészen szeptember végéig tart az áfonyaszezon. Megnéztük, mit érdemes tudni erről a „szupergyümölcsről”.

Talán közhely, de kevés olyan étel van, amely annyira egészséges lenne, mint a kék áfonya. Az apró sötétkék bogyó többek között a színét adó antocianinnak köszönhetően bír rendkívüli egészségügyi hatásokkal. Az áfonya amellett, hogy nagyon finom, az egyik legegészségesebb gyümölcs is.

Segít megakadályozni a rák kialakulását

Az áfonya C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védi a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozza a tumorok fejlődését, csökkenti a szervezet gyulladásait és lelassítja számos ráktípus terjedését a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig. A folsav továbbá szerepet játszik a DNS szintézisében és javulásában is, így ennek jelenlétében a ráksejtek nem jelennek meg a DNS-mutációk környékén.

Agyserkentő

Egyes tanulmányok szerint a rendszeres áfonyafogyasztás összefüggésbe hozható az idősebb nők kognitív képességeinek frissen tartásával. Szakemberek szerint amellett, hogy csökkenti a kognitív károsodások kockázatát, az áfonya a rövid távú memóriát és a mozgáskoordinációt is javítja. De segít a Parkinson-kór kialakulása ellen is.

Megőrzi a szív egészségét

Az apró bogyós gyümölcs fogyasztása a szív- és érrendszer egészségét is védi. A benne lévő kálium, folsav, C-vitamin, B6-vitamin mind jótékony hatással van a keringési rendszerre. A B6 és folsav jelenlétében nem jelennek meg a homociszteinek sem a szervezetben: ha ezekből sok halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ez pedig hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.

Csökkenti továbbá a vérnyomást is: ahhoz, hogy vérnyomásunkat csökkenteni tudjuk, alacsony nátriumbevitelre van szükségünk. Az áfonyában pedig alig fordul elő nátrium, helyette viszont van benne kalcium, magnézium és kálium, amelyek mind csökkentik a vérnyomást.

Csonterősítő

Az áfonya vasat, foszfort, kalciumot, mangánt, magnéziumot, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ezek mindegyike a csontok építőeleme. A vas és a cink kulcsszerepet töltenek be a csontok, ízületek szilárdságának és rugalmasságának megőrzésében. Az alacsony K-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a csonttörések magasabb kockázatával. Az áfonya K-vitamin-tartalmával nemcsak önmagában járul hozzá a csontok egészségéhez, de egyúttal a kalcium felszívódását is javítja.

Kinek nem ajánlott az áfonya?

Akik vérhígítót – warfarint – szednek, azoknak számára csak kellő körültekintéssel javasolt az áfonya fogyasztása. Az áfonya ugyanis K-vitamin-tartalma miatt befolyásolhatja a gyógyszer vérhígító hatását – ez a vitamin kulcsszerepet játszik a véralvadásban. Erről előbb érdemes kezelőorvossal konzultálni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük