UTE Sport VII – Triatlon

Újpest mindig is büszkén vallotta magáról, hogy egy sportos város és az UTE 1885-ös alapítása óta szerzett megszámlálhatatlan trófea ennek a bizonyítéka. Az Újpesti Sport sorozatunkban bemutatjuk az Újpesti Tornaegylet szakágait, ezen szakágak történelmét, eredményeit és büszkeségeit. Mai cikkünkben egy egészen fiatal, de annál népszerűbb szakágat mutatunk be, a triatlont.

Az UTE-n belül 1991-ben alakult a Triatlon szakosztály Horváth László vezetésével és Molnár Erika, Lehmann Tibor, Vass Éva, Zsódér Zsolt versenyzőkkel. Az új szakosztály megalakítását Gedővári Imre és Weglárz Iván sportvezetők kezdeményezték és jelentős anyagi és erkölcsi támogatásukkal nagymértékben hozzájárultak a sikeres és eredményes munkához.

Az úszókkal közös pályán, Tóth Csaba úszóedző segítségével, egy év alatt 37-40 főre duzzadt a szakosztály, pedig a megalakulási megállapodás értelmében, önköltséges volt a szakosztály. 1994-ben a Lichtensteini Junior EB-n Molnár Erika V. helyezést ért el. Ez volt az első nemzetközi eredménye a szakosztálynak.

Az sikerességet évekig fenntartotta a Molnár Erika, Lehmann Tibor és Zsódér Zsolt hármas, akik nemzetközileg is eredményesek tudtak lenni. Molnár Erika az első felnőtt évében 1998-ban – először európaiként – Világkupát nyert Stockholmban. Ezt követően EB-n IV és V. helyezést ért el 1996 és 97-ben. 1998-ban a Perthi VB-n 10. helyezett lett. 2005-ben Molnár Erika befejezte versenyzői pályafutását, családalapítási tervekkel, és ezzel a szakosztály eddigi legeredményesebb versenyzőjét kellett elbúcsúztatni.

Az elmúlt 25 év alatt több tucat Magyar Bajnokságot nyert a szakág különböző korosztályokban és nemzetközileg is egyre eredményesebbek voltak.

Jelenleg közel 50 igazolt versenyző tagja a triatlon szakágnak, közöttük erős utánpótlás bázissal és valamennyi korcsoportban induló triatlonosokkal, egészen a 75+ veterán korosztályig.

A szakosztályban versenyez Rojik Dóra, aki 2015-ben veretlenül végzett a serdülő triatlon ranglista élén és lett az UTE Ifjú Csillaga. Rajta kívül folyamatosan hozza az utánpótlás eredményeket Schuchmann Eszter, Newell Seth, Petrov Farkas. Több aranyjelvényes és Heraklész korosztályos válogatott csapattag van.

Antal András, Fábry Kristóf, Major László és Roa Pölöskei Santiago már sprint és olimpiai távon méretik meg magukat, rendszeresen dobogós helyezésekkel. Felnőtt, senior és veterán csapattagok folyamatosan indulnak hazai és nemzetközi aquatlon, duatlon és triatlon versenyeken, ezzel is öregbítve az UTE Merida Triatlon hírnevét.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …