Megemlékezés: 78 éve szabadult fel Újpest a német megszállás alól

Amikor 1945. január 10-én bevonultak a szovjet csapatok Újpestre, akkor az nem csak a német és nyilas uralom, de egyúttal az Újpest területén folyó II. világháború borzalmainak végét is jelentette. Az újpesti partizánharcok emlékére 1971 óta állít emléket a Berda József utca és az István út találkozásánál található szobor.

Budapest ostroma

Az Ukrán Front csapatai 1944. december 20-án indították meg a Budapest bekerítésére irányuló hadműveletüket. December 22-én sikerült áttörniük a Margit-állás második védőövét, a pesti oldalon pedig az Attila-vonal védőöveibe ékelődtek be. Szenteste napján a szovjet páncélosok a Szépilona kocsiszínnél öt kilométerre közelítették meg a budai Várat, két nappal később pedig befejeződött Budapest teljes bekerítése, ezzel pedig megkezdődött a második világháború egyik leghosszabb és legvéresebb katlancsatája.

Fotó: Bölcsészettudományi Központ, Történettudományi Intézet

A mintegy kétszeres túlerővel szembenéző és ellátási gondokkal küszködő magyar és német csapatok helyzete napról napra romlott: 1945. január 5-én a szovjetek Fót és Csömör között indított támadása elérte Zuglót, a következő három napban pedig Soroksár, Kőbánya és Kispest is szovjet ellenőrzés alá került.

Újpest felszabadul

Malinovszkij marsall célja ezután a hídfő északi és déli szárnyának megszüntetése volt, hogy külön-külön semmisíthessék meg a bekerített erőket. Ekkor a szovjetek már négy kilométerre voltak a Dunától és egyre közelebb kerültek Újpesthez is. Január 9-én a szovjet bekerítési törekvéseket észlelvén a németek kiürítették Újpestet, január 10-én pedig kivonultak a városból, mely aznapra teljes szovjet kontroll alá került.

A szovjet hadsereg végül 1945. február 13-én foglalta el Budapestet, melynek ostroma során meghalt vagy fogságba esett szinte a teljes 79 ezer fős védősereg, rajtuk kívül körülbelül 50-100 ezer civil személyt hurcoltak el az oroszok.

Az újpesti partizánharcok emlékére

Az újpesti partizánharcokra való emlékezés több évtizedes múltat ölel fel. 1969. november 12-én meghozott határozatában Budapest Főváros Tanácsa Végrehajtó Bizottsága arról döntött, hogy Varga Imre tervei alapján kerüljön felállításra partizán emlékmű Újpesten.

Fotó: library.hungaricana.hu

A szobrot eredetileg 1970-ben állították volna fel, de ennek felavatására egészen 1971. november 7-ig kellett várni. A 2,4 méter magas bronz szobor helyszínéül végül a Berda József utca és István út találkozásánál található területet választották.

Fotó: szoborlap.hu

Az emlékmű rendszeres megemlékezések helyszínéül szolgál, a korábbi évekhez hasonlóan pedig idén is Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat elnöke, Juhász László fog megemlékezni.

Az esemény a mai napon 14 órától veszi kezdetét.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …