A Gazdaságkutató Intézet jóval kisebb átlagkeresetet mutatott ki, mint a KSH: a NAV szerint ez nem igaz

A NAV adatai szerint 2022-ben bruttó 418 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 285 ezer forintot jelentett (kedvezményekkel együtt). Ez alacsonyabb a KSH által számított 332,5 ezer forinthoz képest, mely a teljes állásban foglalkoztatottak adata – közölte legfrissebb elemzésében a Gazdaságkutató Intézet Zrt.

A GKI a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján alkotta meg Magyarország friss átlagbértérképét a NAV-nak lejelentett nettó keresetek alapján. Ez alapján a NAV által számított 285 ezer Ft-os nettó átlagbér csaknem 50 ezer Ft-tal kevesebb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által, a teljes állásban foglalkoztatottak adatai alapján számított 332,5 ezer Ft.

Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (370 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (304 ezer forint), majd a városok (273 ezer forint), a legalacsonyabb érték pedig a községekben volt (243 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a budapesti munkavállalók átlagosan 22%-kal keresnek többet, mint egy megyei jogú városi munkavállaló, 36%-kal többet, mint egy városi munkavállaló és 52%-kal többet, mint egy községi munkavállaló.

Az elemzés szerint a legmagasabb érték a Zala vármegyei Gosztolán volt, ahol átlagosan 689 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, amihez egyedül Tornakápolna állt közel 667 ezer forintos értékkel. Az átlag csak ezen a két településen haladta meg a 600 ezer forintot, bár fontos megjegyezni mind a két település alacsony lélekszámú. A legjobb havi nettó kereset a fővárosban a II. kerületben volt (568 ezer forint), a városok közül Diósdon (436 ezer forint), a megyei jogú városok közül pedig Székesfehérváron (346 ezer forint).

Forrás: GKI számítás NAV adatok alapján

 

Vármegyék tekintetében a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, ahol havi 315, illetve 304 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születettek még Fejér (301 ezer forint), Komárom-Esztergom (299 ezer forint), és Vas vármegyében (284 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Szabolcs-Szatmár-Bereg (222 ezer forint), Békés (234 ezer forint), Nógrád (239 ezer forint) illetve Somogy vármegyében (239 ezer forint) érték el. Magyarország 19 vármegyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset.

Budapesten a legmagasabb átlagos havi nettó kereset 370 ezer forint volt, itt a II. kerület emelkedik ki 568 ezer forinttal. Újpest a középmezőnyben van.

Kiakadt a NAV: súlyos szakmai hibát emleget

 

A GKI jelzése súlyos szakmai hibán, téves adatértelmezésen alapul –  közölte a NAV, miután megjelent a GKI elemzése. Mint írják, a NAV többször jelezte már a kutatóintézet elemzései kapcsán, hogy a KSH adataival ellentétben a NAV szja-adatai olyan jövedelmeket is tartalmaznak, amelyek nem teljes évre vonatkoznak.

„A GKI által jelzett eltérést részben módszertani különbségek, részben az indokolja, hogy az szja-bevallások éves és törtidőszaki adatokat mutatnak, míg a KSH adatai havi (Munkerő-felmérés és kiegészítő felvételei) MEF-felmérésen alapulnak. A NAV által kezelt szja-bevallások adataiban tehát az is szerepel, ha valaki egy évben 12 hónapot dolgozik és az is, aki csupán egy hónapot. Ezt a 12 havi összkeresetet és az egyhavi keresetet is elosztani tizenkettővel, és azt havi adatként összevetni a KSH havi adataival teljesen téves, az értelemszerűen alacsonyabb értéket fog mutatni.” -írták.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …