Megnyílt a Napsugár gyógyszertár

November 14-e a cukorbetegség világnapja, melynek napjával egybeesően nyílt meg a Nap utca 16. szám alatt a Napsugár gyógyszertár, tudjuk meg Czigler László, Újpest alpolgármesterének Facebook bejegyzéséből.

Az ünnepélyes megnyitó keretében lehetőség volt ingyenes vércukorszint mérésre, vérnyomásmérésre és orvosi tanácsadásra, valamint a látogatók rengeteg különleges diabetikus élelmiszert is megismerhettek. Czigler László alpolgármestert idézve: „Az újonnan megnyílt BENU gyógyszertár tökéletes ötvözete a XXI. század modernitásának és a hagyományos, évszázadokra visszanyúló magisztrális gyógyszerkészítésnek.”

Nem ez az egyetlen gyógyszertár, amely a napokban nyílt meg Újpesten. November 9-én, csütörtökön az Újpesti Piac és Vásárcsarnok földszintjén nyílt meg a hétvégén is nyitva tartó Alma Patika.

Mit kell tudni a cukorbetegségről?

A cukorbetegség, más néven diabetes, egy krónikus anyagcserebetegség, amelyet a szervezet inzulin nevű hormonjának elégtelen termelése vagy hatásának csökkenése okoz. Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, amely fontos szerepet játszik a glükóz (cukor) szabályozásában a véráramban.

Két fő típusa van a cukorbetegségnek:

  1. Típusú cukorbetegség (T1DM): Ebben az esetben a szervezet nem termel elegendő inzulint. A T1DM leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, és az érintetteknek inzulininjekciókra van szükségük az életben maradáshoz.
  2. Típusú cukorbetegség (T2DM): Itt a szervezet inzulint termel, de nem hatékonyan vagy nem elegendő mennyiségben. A T2DM általában felnőtteket érint, és szoros kapcsolatban áll az életmóddal, az elhízással és a genetikai tényezőkkel. Kezdetben a betegek gyakran diétával és életmódváltoztatással kezelik a betegséget, később azonban gyógyszerekre vagy inzulinra is szükség lehet.

A cukorbetegség számos tünettel járhat, mint például fokozott szomjúság, gyakori vizelés, fáradtság és látásproblémák. A hosszú távú szövődmények közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák, vesebetegségek, idegkárosodás, látásvesztés és lábproblémák. A cukorbetegség kezelése magában foglalja az életmódváltozásokat, rendszeres testmozgást, és a gyógyszerek vagy inzulin alkalmazását. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében, ezért fontos a rendszeres ellenőrzése a vércukorszintnek.

Magyarországon évről-évre nő a cukorbetegeknek a száma, mely visszavezethető az előbb említett egészségtelen táplálkozásra, valamint a mozgás hiányára.

Most szerdán dönt a Farkas-erdő védetté nyilvánításáról a Fővárosi Közgyűlés!

A Farkas-erdő védelme fontos pillanathoz ért, ugyanis e hét szerdán kerül terítékre a Fővárosi Közgyűlés előtt az a javaslat, mely a 31 hektáros erdős terület …

Újpest ikonikus épületei: az Egek Királynéja-templom

Újpest központját már a századfordulón is a városháza-plébániatemplom-piac triumvirátusa határozta meg. Cikkünkben az Egek Királynéja-templomot vesszük górcső alá. Az Egek Királynéja katolikus főplébánia építése szorosan …

Ismét lehet jótékonykodni: az UTE idén is várja a cipősdobozokat

Újra megnyitotta kapuit az UTE cipősdoboz-gyüjtőpontja a Megyeri úti klubházban – tette közzé honlapján az UTE. Az ajándékokat december 18-ig hétfőtől-szombatig 8-19 óra között lehet …

Beharangozó az ZTE – UTE mérkőzésre

Az elmúlt hetek mérkőzései kicsit sem alakultak a várakozásoknak megfelelően. Az elmúlt öt mérkőzésből ötöt elvesztett a csapat és a rendkívül negatív közhangulatnak köszönhetően az …

8% alatt a magyar infláció: a gazdaságfejlesztési miniszter győzelmet hirdetett

2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat – közölte a KSH péntek reggel. Októberhez képest viszont az infláció nulla …