Baljós jelek: egyre több magyar vesz fel hitelt a napi megélhetésének fedezésére

Rekordnagyságú, 10 ezer milliárd forint feletti bruttó hitelállományt halmozott fel szeptember végére a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint.

A magas infláció, a megugró rezsi- és élelmiszerárak a hitelezésben is tükröződtek: hiába a magas kamatok, a fogyasztási hitelek népszerűek maradtak, a személyi kölcsönök állománya történelmi csúcsra került, a hitelkártya-tartozásoké rekordot döntött, a folyószámlahiteleké meredek ütemben emelkedni kezdett. 

Az MNB adatai alapján a háztartások hitelállományának 1,5%-a volt 90 napon túl késedelmes, bár bizonyos hiteltípusoknál ez az arány sokkal magasabb. A személyi kölcsönöknél a portfóliók 4,1%-át, az autóhiteleknél a 4,7%-át nem törlesztették már legalább 3 hónapja.

Megélhetési hitelezés az országban

A piaci alapú forint lakáshitelek állománya az idén kilenc hónap szinte alatt alig változott, egy év alatt 20 milliárd forinttal nőtt. Jobban fogytak viszont a támogatott hitelek, melyek összege 10 év után ismét 900 milliárd forint fölé nőtt.

A személyi kölcsönök állománya az év első kilenc hónapjában hozzávetőlegesen 70 milliárd forinttal nőtt, és 1385 milliárd forintos történelmi csúcsra került szeptember végére. A 19 százalék körüli átlagos kamaton felvett kölcsönöket már egyre nehezebben fizetik az ügyfelek, idén már folyamatosan 4% fölött volt a 90 napon túl késedelmes személyi hitelek aránya. A törlesztési moratórium idején peldául ez az arány 2% körül volt.

A bankok megerősítették, hogy míg korábban például lakásfelújításra vették fel a személyi kölcsönt a háztartások, 2023-ra megnőtt azok aránya, akik a napi megélhetésük fedezésére, vagy valamilyen más, drágább hitelük kiváltására használták ezt a kölcsönt.

Sokan már a babaváró kölcsönt sem tudják fizetni: a törlesztési moratórium megszűnése után a 30 napon túl késedelmes hitelek mennyisége szinte azonnal a négyszeresére ugrott, azóta pedig már a 3 hónapon túli, sőt, az egy éven túl késedelmes kölcsönöké is egyre magasabb.

A megélhetési hitelezés másik jele, hogy gyors ütemben nő a folyószámlahitelek állománya is: ez 375 milliárd forint volt a bruttó tartozás szeptember végén, ez alig marad el a júniusi 378 milliárdtól.

2024-ben várhatóan még tovább romlik majd a helyzet, hiszen letelik az ötéves türelmi idő a babavárót első körben felvett házaspárok számára. A Bank360.hu számításai szerint már legalább 1000 olyan hitel lehet, amit már nem tudnak majd rendesen fizetni az adósok.

 

 

Wintermantel újabb hihetetlen húzása

Wintermantel Zsolt korábbi fideszes polgármester kórházért tett aláírásgyűjtési kezdeményezése és a kórház megőrzésére irányuló felhívása csak látszat politikai akció, hiszen ne feledkezzünk meg róla, hogy …

Március 4-én kezdődik meg a zöldhulladék begyűjtése Újpesten

Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) március 4-én kezdi meg a zöldövezeti kerületekben a zöldhulladék begyűjtését. A zöldhulladékot hetente egyszer, az adott szolgáltatási körzetre vonatkozó napon szállítja …

Közel másfél milliárd forintért árulják az Árpád Kórház ingatlanát

A tavalyi sikertelen árverés után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ismét árverésre bocsájtja az Áprád Kórház ingatlanát. A kikiáltási ár közel másfél milliárd forint és a …

Visszatér Újpestre a ‘Hangszert a kézbe!’ országjáró programsorozat

Márciusban újból kipróbálhatnak hangszereket a gyerekek, hiszen március 5. és 7. között visszatér a Hangszert a kézbe! program Újpestre, tudjuk meg Bedő Kata, Újpest alpolgármesterének …

Az univerzum legfényesebb objektumát fedezték fel ausztrál csillagászok

Az univerzum legfényesebb objektumát fedezték fel ausztrál csillagászok, egy fekete lyuk által táplált kvazárt, amely naponta fal fel egy csillagot – számolt be róla kedden …