- 1 db vanília
- 1 db citrom
- 1 db fahéj
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 l víz
- 1.5 kg alma
- 10 dkg cukor
- A vaníliarudat kimagozzuk, a citrom héját hámozóval vékonyan leszedjük, majd a levét is kifacsarjuk.
- A gyömbért megpucoljuk és vékonyan felszeleteljük.
- Egy kisebb lábasba tesszük az előkészített fűszereket (vaníliából ne csak a magokat, de a kikapart rudat is tegyük hozzá), majd felöntjük nagyjából egy liter vízzel.
- Az almákat meghámozzuk, kicsutkázzuk, és cikkekre vágjuk. Amint végeztünk egy-egy almával, a gerezdeket a citromos-fűszeres vízbe tesszük, így nem barnulnak meg a levegőn.
- Amikor minden alma már a fűszeres vízben úszik, a lábast áttesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a cukrot, majd főzni kezdjük az egészet.
- Lefedve nagyjából 20 perc alatt kellően puhára főzzük az almát. Vigyázzunk vele, hogy ne főzzük túl puhára, hiszen a forró lé a tűzről levéve is még tovább főzni, így érdemes kicsit “rászámolni” puhaságügyben.
- Az almát ezután egy szűrőkanál segítségével üvegekbe töltjük, majd amikor már tele az üveg, felöntjük a cukros főzővízzel. Az üvegeket alaposan lezárjuk.
- Kész is az almakompót, amit aztán fogyaszthatunk magában, joghurtba, zabkásába, vagy akár húsok mellé.
A receptet a Nosalyt oldalról vettük át.